Prichytení pašeráci cigariet

12.06.2008 Svidník

Dňa 12. 06. 2008 vykonávali colníci Stanice colného úradu Prešov vo svojom pracovnom obvode, konkrétne v meste Svidník, akciu zameranú na kontrolu tovaru podliehajúceho spotrebným daniam a na vyhľadávanie tovaru, ktorý ...
Počas tejto akcie bolo zastavené a mobilným skenerom skontrolované aj ukrajinské dodávkové vozidlo značky MERCEDES, ktoré riadil ukrajinský štátny občan.

Vo vozidle bolo odhalených 74 000 ks cigariet značky MALBORO a LM označených ukrajinskými kontrolnými známkami, pričom tieto cigarety boli uložené vo vybudovanom úkryte za zadnými sedadlami vozidla.

Keďže tento tovar nebol pri vstupe na colné územie Európskeho spoločenstva predložený colným orgánom k colnej kontrole, vzniklo dôvodné podozrenie z porušenia článku 38 až 44 Nariadenia Rady 2913/92 ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva.

Celkový únik na cle a daniach bol vyčíslený vo výške 249 709, - Sk.

Vodič bol pre dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu v súvislosti s porušením štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru na mieste zaistený a prípad prevzal vyšetrovateľ Úradu justičnej a kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Svidníku. V prípade dokázania viny hrozí vodičovi trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Tieto výsledky opäť potvrdili, že mobilné inšpekčné skenovacie zariadenie má svoje opodstatnenie v oblasti odhaľovania a zamedzovania nezákonného dovozu alebo preprave tovarov.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa colného úradu Prešov
 

Vyberte región